Vitamina F
Vitamina F este formata din acizi grasi polinesaturati(linoleic, linolenic, arahidonic), ea intra in compozitia uleiurilor vegetale, ea nu poate fi sintetizata de organism, astfel ca ea este obtinuta din produse alimentare. Vitamina F este o vitamina liposolubila, usor oxidabila, care este activa numai in prezenta vitaminelor B6 si E. Deoarece vitamina F este sensibila la caldura, alimentele care o contine nu trebuie depozitate/expuse la razele directe de la soare, alimentele se consuma proaspete iar daca au fost gatite este indicat consumarea in timp scurt.
Alimente care contin vitamina F; uleiuri vegetale(uleiul de masline, uleiul de floarea soarelui ), arahide nuci, migdale, seminte de dovleac, unt de cacao, boabe integrale de grau, porumb, castraveti, avocado, pepene galben, soia, seminte de in si grasimi de origine animala, lemnul-dulce, pelinul,rozmarinul,coada calului, coada soricelului canepa, vascul
Carenta(deficitul) de vitamina F duce la aparitia unor afectiuni, precum: acnee, eczeme, caderea parului, aparitia matretei, tulburari trofice cutanate, prurit anal, arterite si flebite, angina pectorala, diferite afectiuni renale, varice, migrene, oprirea cresteri,infarct miocardic, tulburari nervoasem tulburari menstruale e.t.c. . Carenta de vitamina F este intalnita rar.
Supradozajul cu vitamina F: vitamina F nu da efecte secundare toxice, dar pot aperea urmatoarele simptome in caz de supradozaj: dureri de stomac, reduce densitatea sangelui si aparitia unor alergi(eruptii cutanate).
Propietatile farmaceutice ale vitaminei F:
- stimuleaza imunitatea;
- actiune antiinflamatoare si antihistaminica;
- proprietatea de a impiedica depunerea de colesterol pe vasele de sange;
- ajuta la scaderea in greutate(arde grasimile saturate);
- combate diferite afectiuni cardiace;
- sustine functile antitoxice ale ficatului(hipocolesterolemica);
- asigura troficitatea normala a tegumentelor;
- asigura sanatatea pieli si parului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu