Vitaminele si substantele minerale
Vitaminele sunt substante chimice organice necesare organismului in cantitati mici pentru un organism sanatos. Deoarece unele vitamine nu sunt sintetizate de catre organism ele sunt obtinute din alimentatie. Desi termenul de vitamina a aparut in anul 1912, vitaminele erau folosite inca din egiptul antic unde egipteni foloseau ficatul pentru pacienti care nu vedeau noaptea, cauza fiind deficitul de vitamina A.
Datorita stintei care a evoluat pe parcursul a multor ani de cercetari stintifice, oameni de stiinta au descoperit si identificat un numar de 13 vitamine care se clasifica in doua grupe: vitamine liposolubile care sunt solubile in grasimi(A,D,E si K) si vitamine hidrosolubile care sunt solubile in apa (vitamina C, si un numar de 8 vitamine B) dar au mai fost descoperite si pseudo-vitamine denumite si factori alimentari '' vitamin-like'' care au caracteristici similare cu vitaminele si pot fi sintetizate de organism dar sunt esentiale pentru organism dar o anumira perioada de timp. Exemple de pseudo-vitamine: colina, coenzima Q10, bioflavonoidele, vitamina P, vitamina F etc.
Avitaminoza reprezinta deficitul de vitamine din organism si apare datorita: unei diete dezechilibrate, diete de slabire, interventi chirurgicale in sfera digestiva, malnutritia, nutritia parenrerala.
Prin procesul de gatire a alimentelor se distruge vitaminele pe care le contin alimentele, spre exemplu vitamina C se distruge in proportie de 90% prin fierberea legumelor si fructelor, dar acest proces de distrugere se poate evita prin: fierbere la aburi sub presiune, evitarea taieri legumelor foarte marunt si reducerea timpului de fierbere la minimul neceasar.
Excesul de vitamine duce la toxicitate, de aceea vitaminele se administreaza doar la nevoie si la un anumit dozaj. Din pacate, in zilele noastre, se pune pret mai mult pe castig decat pe sanatatea oamenilor si de aceea unele fabrici de alimente in timpul procesului de fabricatie adauga un numar in exces de vitamine, astfel ca acele alimente o data consumate provoaca pofta de mancare rezultand cresterea in greutate a unor persoane.
Exemple de alimente care contin vitamine: nucile contin vitamina E, carnea cintine vitaminele: B1 ,B2, B6, B12, B9, B5 si B7, laptele contine vitaminele: A, D ,E ,B2, B6, B12, ciupercile contin vitamina B7.
Deoarece vitaminele se regasesc in piata farmaceutica sub forma de suplimente alimentare ele se elibereaza fara prescriptie medicala(Rp)
In concluzie, vitaminele sunt elemente esentiale pentru organism. Pe piata farmaceutica sunt multiple suplimente alimentare care contin vitamine, contin o singura vitamina sau este un complex de vitamine si se pot administra oral sau parenteral (injectabil). Tratamentul cu vitamine se administreaza doar atunci cand se constata un deficit de vitamine(avitaminoza).
Substantele minerale
Substantele minerale au un rol multiplu in organism,ele sunt indispensabile bunei functionari a organismului uman. Necesarul zilnic de substante minerale este asigurat de alimentatie dar exista unele situatii in care alimentatia nu asigura necesarul de substante minerale, cum ar fi: afectiuni ale aparatului digestiv, unele boli, varsta e.t.c., in aceste cazuri este necesar suplimentarea aportului de substante minerale prin preparate medicamentoase.
Clasificare:
- macroelemente minerale: sunt substantele minerale a caror raport zilnic este de cateva grame(calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clor);
- oligoelemente(microelemente minerale): sunt substante minerale a caror raport zilnic este de ordinul miligramelor sau microgramelor(fier, cupru, zinc, cobalt, iod, fluor, mangan, seleniu)
Comentarii
Trimiteți un comentariu