Vitamina A

 Vitamina A este o vitamina liposolubila(solubila in grasimi), care a fost descoperita in anul 1913 dar cercetatori au reusit sa o reproduca in laboratoare in anul 1947 si are un rol important pentru organism. Aceasta vitamina se regaseste in organismul uman la nivelul ochiului, in compozitia rodopsinei care se afla in celulele cu bastonas din retina. Aceste celule au rolul de a asigura vederea, fara a preciza detalile si culorile -aceste functii revin celulelor cu conuri din retina- . Vitamina A este absorbita in organism la nivelul intestinului subtire in prezenta sarurilor biliare si minerale.

Alimentele care contin vitamina A sunt: lactatele, ficatul(in concentrati mari in cel de peste si urs polar), galbenus de ou, fructe si legume verzi, galben si portocaliu(spanac, morcov, mar verde, rosii, cartof).  Doza zilnica recomandata la este de 800 micrograme,la copii peste 10 ani, femei  si varstnici, 550- 1000 micrograme iar la barbati si femei gravide si adolescenti iarla femeile care alapteaza doza poate ajunge pana la 1300 de micrograme.

Este intalnita sub 4 forme:

  • retinolul care are rol de aparare la nivelul mucoaselor si intra in compozitia mucusului;
  • retinalul: se gaseste in structura celulelor fotoprotectoare din retina(celulele cu conuri si bastonase);
  • beta carotenul(provitamina): este o substanta inactiva pe care organismul o transforma in vitaminaA,are rol antioxidant si se gaseste in morcov, fructe de macese si catina;
  • acidul retinoic care previne excesul de cheratinizare la nivelul pielii.
Hipovitaminoza(carenta de vitamina A) duce la: pierderea vederi, in special pe cea nocturna, uscarea globului ocular(xeroftalmie), pielea aspra si solzoasa, incetinirea cresteri la copii, infectii la nivelul aparatului respirator si digestiv. In timpul sarcini, deficitul de vitamina A poate duce la avort.
Hipovitaminoza apare datorita consumului excesiv de alcool, alimentatia deficitara(malnutritia)-persoanele vegetariene sunt mai predispuse datorita lipsei de carne din alimentatie- , sarcina; sugari care nu sunt alaptati la san au un grad de risc ridicat de aparitie a deficitulului de vitamina A.  Prevenirea carentei de vitamina A se realizeaza prin alimentatie echilibreta care contine lactate, ficat, fructe si legume de culoare portocalie verde si galbena.
Hipervitaminoza apara datorita excesului de vitamina A si produce efecte adverse grave: cefalee, descuamarea pielii, unghii fragile, tenta portocalie a pieli, stari de lesin, dure la nivelul oaselor si articulatilor, hipertensiune arteriala, sangerari la nivelul gingilor. Supradozajul de vitamina A apare dupa 6 ore de la administrarea in exces si dispare treptat dupa incetarea administrari si consumarea alimentelor ce contin vitamina A.

 Interactiuni medicamentoase:  vitamina A in combinatie cu vitaminele: B, D, E  si a calciului, fosforului si a zincului are un efect mai bun, dar in prezenta fierului si cuprului poate deveni inactiva. Vitamina A nu este distrusa prin prepararea termica a alimentelor. Datorita faptului ca medicamentele pentru reducerea colesterolului pot reduce nivelul vitamine A din organism, in schema de tratament a pacientului i se va prescrie si vitamina A.

Forme farmaceutice : suplimente alimentare de vitamina A: ulei din ficat de peste care pot fi hidrosolubile si sunt recomandate persoanelor cu intoleranta la ulei si celor care sufera de acnee: vitamina A se gaseste si in compozitia multivitaminelor, dar mai este prescrisa de medici si sub forma injectabila. Vitamina A acida se gaseste in compozitia cremelor si unguentelor antiacneice si impotriva ridurilor, aceste creme se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.
In  industria cosmetica, vitamina A intra in compozitia cremelor, unguentelor si lotiunilor datorita: efectului antioxidant, sustine sanatatea dermului, reduce inflamatile la nivelul pieli datorita efectului de calmare, hidrateaza si catifeleaza pielea. Vitamina A este compatibila cu toate ripurile de ten, insa dermatologi o recomanda pentru tenul moxt si gras cu tendinte acneice dar si pentru pielea uscata si matura. Vitamina A stimuleaza productia de colagen find folosita in produsele anti-imbatranire.

Contraindicatii: suplimentele care contin in compozitie vitamina A  se administreaza cu prudenta la pacienti cu urmatoarele afectiuni: ciroza, afectiuni hepatice, alcolism cronic  si insuficienta renala in faza cronica. 
‼️ In timpul sarcini se administreaza doar la recomandarea si supravegherea medicului deoarece exista riscul de a pierde sarcina.

Beneficii: imbunatateste sanatatea unghilor si a pieli(dermului), are un efect antioxidant puternic, distingerea culorilor, ajuta la asimilarea calciului, este benefica pentru sistemul digestiv si sistemul reproducator, ajuta procesul de formare a globulelor albe si sustine sistemul imunitari(formeaza anticorpi). 


In concluzie, vitamina A este importanta pentru buna functionare a organismului, fiind benefica in special pentru sanatatea ochilor si a pieli.

❗ Suplimentele care contin vitamina A se administreaza doar la nevoie si numai la recomandarea medicului in urma unor analize medicale.




 


Comentarii